2021. május 14., péntek

Mire kell ügyelni egy vályogháznál? 1.

A napokban olvastam egy cikket, amely nyolc pontban foglalta össze a vályogházak felújítási hibáit. A leírtakkal alapvetően egyetértve idézem a cikk egy fontos mondatát: "Minden ház felújításánál a házat magát kell alaposan szemügyre venni, és a sajátosságainak, egyedi körülményeinek megfelelően szabad csak hozzáfogni bármilyen felújítási munkához, legyen szó vályog építésűről vagy bármilyen más régi házról." Érdemesnek tartom összefoglalni a Porta felújítása során figyelembe vett szempontokat, amelyek lényegében megegyeznek a cikkben leírtakkal, csak talán a hangsúlyok kerültek máshova.

 1. A vizek maradjanak távol

Volt egy kollégám, aki rendszeresen idézte egyetemi tanárát: "A mérnök legnagyobb ellensége a víz." Én nem tartom ellenségnek a vizet, de azt vallom, hogy a vizet tisztelni kell. A vizet szeretjük, mert a víz az élet. Ugyanakkor van ahol nincs szükség a vízre. Ilyen a vályogház. Mert a vályog nem szereti a vizet, érkezzen az felülről vagy alulról.

A csapadék tekintetében egyrészt azt kell megakadályozni, hogy a víz bejusson a ház belsejébe, és azt is meg kell oldani, hogy ami esetleg bejutott, az mielőbb el is tudjon távozni. Azaz az esővizet el kell vezetni a háztól. A legfontosabb, hogy a tető teljes legyen, és a cserepek jól záródjanak. A víz olyan, hogy a legkisebb rést is megtalálja. A befolyó víz utat vág magának, áztatva a tető faszerkezetét, a padlás padlóját, amely a lakótér födéme, és a falakat. Ezek mind érzékenyek a vízre, és képesek viszonylag rövid idő alatt tönkre menni. A képen lévő ház teteje látszólag nem túl rossz, mégis befolyt rajta a víz, amely végül leomlasztotta a falat. Kívülről ugyan nem látszik, de a fallal együtt a födém is leszakadt.

Leomlott fal a tető hibája miatt

Padlás felújítás előtt

A Porta felújításának első lépése tehát a tető felújítása volt. Leszedtük a régi cserepeket, és a törötteket kiválogattuk. Csak az ép cserepek kerültek vissza a tetőre. Lekerültek a cseréplécek is, csupán a szarufák maradtak. Néhány szarufát cserélni kellett, mert a korábbi beázások miatt már erősen korhadtak. A tető újralécezése előtt még a szarufák alkotta síkokat kellett kiigazítani. Ez nem csak azért fontos, mert a szemnek szép a sík tetőfelület, hanem a cserepek így adnak olyan zárást, amely teljesen levezeti a vizet. A törött cserepek helyett "újakat" kellett beszerezni. Sikerült egy bontásra ítélt, nagyjából 80 éves ház cserepeit viszonylag olcsón megvenni. Ez takarékos megoldás, és a régi cserepek jobban is illenek a házhoz, mintha vadonatújak lennének.

Tető felújítás után

Mostanában fóliát tesznek a cserepek alá. Ez a tetőtér-beépítésnél szükséges, de itt, ahol a padlás üresen marad, teljesen felesleges. Valójában csak akadályozná a kimozduló cserepek megigazítását, vagy cseréjét. Merthogy a tetővel rendszeresen foglalkozni kell. A kimozduló cserepeket vissza kell húzni, hogy a víz ne találjon utat a padlásra. Az pedig, hogy a szél olykor-olykor befújja a vizet, havat a cserepek között, nem veszélyes, mert a padláson járó levegő hamar fel is szárítja az így bejutó nedvességet.

A tető azonban nem a legalsó cserépsorral fejeződik be, hanem az ereszt is fel kell rakni. Magától értetődő, de azért nem árt megemlíteni, hogy az eresz lejtését úgy kell beállítani, hogy a víz le tudjon folyni. A levezetett vizet pedig el kell vezetni a ház mellől, hogy ne tudja feláztatni a falat, vagy meggyengíteni az alapot.

Új ereszcsatorna
A csapadékvíz elvezetését a háztól kezdetben hosszú ereszdarabokkal oldottuk meg, majd a végleges megoldás a tornác előtt kiépített folyóka lett. Ennek építésénél figyelembe kellett venni a ház környezetét, és a terepadottságokhoz illeszkedően kellett a megfelelő lejtést kialakítani.

 
Betonfolyóka

folytatása következik



Nincsenek megjegyzések: