2017. június 25., vasárnap

Cserépkályha

A héten ismét nagyot léptünk előre: elkészült a cserépkályha. A kályha alapját, és arra a kályhapadkát már korában elkészítettük. Ezt követően egy új kémény is épült a kályhának. A kályha csempéje egy régebbi kályha elbontásából származott, segítve ezzel a költségtakarékos felújítást.
A fatüzeléshez szerintem a nagy, Mária-üveges ajtó illik, amely látni engedi a tüzet. A borongós téli estéken ennek külön hangulata van. A mi kályhánkba is ilyet építettek be.
A kész kályha látványra nekitámaszkodik a falnak. Valójában egy öt-tíz centis rés van a kályha hátsó fala és a fal között, amelyen keresztül ki tud jönni a meleg levegő. Az előző képen a légjárat padkában lévő bevezető nyílása is látható. Azt majd rács fogja takarni.
A kész kályha szerintem igen látványos lett. A torony a kéménybe csatlakozó füstcsövet rejti. A kályha fölötti szellőzőnyílás a kémény mögött lefalazott üreg, és ezzel a mögötte lévő vályogfal szellőzését biztosítja.
 A kályha már most is a szoba meghatározó eleme.

3 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nagyon szépültök, tényleg szép lett. S milyen jó lesz majd télen.

Putrinka írta...

Irígy vagyok:-) Nagyon szép, én is szeretnék, de újonnan azt hiszem nem lenne olcsó mulatság, na meg a fél szobát is elfoglalná. Úgy látom, nem csak nálam tartott hosszú évekig a felújítás.

Kovács Miklós írta...

Gyönyörű lett a kályha. Jó lesz majd mellette melegedni :)