2017. június 4., vasárnap

Gondolatok a fürdőszoba kialakítása kapcsán

A ház felújítása során lehetőség szerint a hagyományos megoldásokat és anyagokat választottuk. A tetőre az eredetihez illeszkedő bontott cserép került. Ahol vakolni kellett, ott cementmentes mészhabarcsot alkalmaztunk. A manapság kapható színes vakolat helyett egyszerűen csak meszeltük a falat. A régi, a ház jellegétől eltérő ablakokat pedig a még régebbinek megfelelő, egyedi gyártású ablakokra cseréltük. Most azonban a felújításból átléptünk a korszerűsítés fázisába, amely során a hagyományos terek újragondolásával új funkciót adunk hozzá a házhoz.
Akármennyire is autentikus a kert végében lévő pottyantós, bármennyire is kellemes a nyáresti fürdőzés a kerti zuhanyban, szükséges, hogy mindezeket a házon belül is el lehessen végezni. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a konyha helyén fürdőszobát és WC-t alakítunk ki.
Első lépésként két új ablakot építettünk be. Ezek fogják a két új helyiség szellőzését biztosítani. Az ablakok - a korábbiaktól eltérően - a kereskedelemben kapható szabvány termékek. Mivel itt nem a régi nyílászáró pótlása volt a cél, semmi sem indokolta, hogy ezek egyedileg készüljenek.
A beépítéshez először az áthidalást készítettük el. Az áthidaló alá két-három sor tégla került.
Az ablakok helyét csak azt követően bontottuk ki, miután az áthidalók a helyükre kerültek. A jobb oldalon a konyha kéménye volt, amelyet elbontottunk. A bontás során ismét bebizonyosodott, hogy annak idején a mesterek erős késztetést éreztek arra, hogy az épület fa szerkezeteit beépítsék a kéménybe. Itt is találtunk megszenesedett födémgerendát. Szóval a régi építésű kéményeknél érdemes erre gyanakodni.
Végül az ablakok is bekerültek a helyükre.

Nincsenek megjegyzések: