2009. szeptember 22., kedd

Eresz - befejezés

A hétvégén folytattuk az ereszcsatorna felszerelését. Az idő ideális volt, a napsütés ellenére sem volt túl meleg. Szombaton a szomszéd felőli oldalon harminc méternyi ereszt kellett feltenni úgy, hogy lehetőleg még aznap be is fejezzük ezt a részt, mivel a szomszéd csak a mi kérésünkre jött beengedni minket.
Ezen az oldalon eredetileg a ház hátsó harmadánál és az első saroknál volt lefolyócső, így a hátsó a szomszéd telekre vezette a vizet, ahol a továbbvezetés nem volt megoldva. Most szembesültünk azzal, hogy a ház oldalában pangó víz mennyire feláztatta a hátsó falat. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy most a ház hátsó sarka felé lejtettjük az ereszt, és a vizet így már a saját telken vezethetjük tovább. A szintezésnél derült ki, hogy a tető utolsó harmada olyan erősen emelkedik hátrafelé, hogy a szükséges lejtést abba az irányba nem tudtuk kialakítani. Kényszermegoldásként most végig előrefelé lejt az eresz, de a hátsó lefolyócsövet egyelőre elhagytuk. Most azt kell kitapasztalni, hogy a harminc méteres eresz megbirkózik-e az elvezetendő esővízzel.
Természetesen a ház első részén sem volt problémamentes a munka. Amilyen rövid ez az oldal, annyival többet kellett szöszmötölni vele. Itt a korábbi szinthez képest magasabbra kerültek a cserepek, ami miatt a tartóvasaknak mélyebbre kell lelógniuk. A tartók adottak voltak, ezért más választásunk nem lévén, ki kellett egyenesíteni a régi hajlítást, és újrahajlítani. Közben a tartóvasak itt-ott letört rögzítőit is pótoltuk.
A munka végeztével a díszítéseket is felszegecseltük, ami kissé látványosabbá teszi az ereszt.
A szép napsütésnek köszönhetően még kihasználhattuk a kerti zuhany szolgáltatását, a munka után jól esett a meleg-vizes fürdés. A csőspirál a kétfős brigádunknak még mindig bőségesen elegendő meleg vizet termelt.

Nincsenek megjegyzések: