2012. október 19., péntek

Gyümölcsfák

Gyümölcsfát eddig - a szomszédból kapott sarjakat leszámítva - nem ültettünk. Már régóta tervezzük, hogy az örökölt körte - szilva - dió kínálatot kicsit kibővítjük Ennek érdekében a közeli városba mentünk, ahol egy kedves blogbarát segítő közreműködésével próbáltunk facsemetét venni. Ezúton is köszönet neki a segítségért.
Egyelőre még nem tudtunk mindent beszerezni, de így is két sárga barackkal és két almával érkeztünk meg a portára. Úgy gondoltam, hogy a négy kis fácska elültetése nem okozhat különösebb gondot, pikk-pakk végzek vele. Neki is láttam, és az ültető gödör első ásónyomának kiemelése tényleg gyorsan ment. Nem úgy a többi! Most első kézből tapasztalhattam meg, hogy mennyi csapadék hiányzik a földből. A felső tíz-tizenöt centis réteg alatt csontszáraz és kőkemény a föld. Ásóval nem is tudtam lefelé jutni, a csákányt kellett előre küldeni. Bizony alaposan megdolgoztatott a négy gödör kiásása.

Délutánra azért földbe került mind a négy csemete, már szép sorban állnak a zöldséges mellett, elől a két alma, hátul pedig a két barack.
Az elmúlt napok esői, amellett, hogy földfelszínt kellően átnedvesítették, a gombákat is előcsalogatták. Ez a kis csoport a füves részen növekedett. Itt a füvet csak kaszáljuk, de nem gyűjtjük össze. Gondolom, az ott maradt nyesedék ad táplálékot a gombáknak, azért tolonganak ilyen nagyon.



7 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Igen, az utóbbi hetek kiadós esőzései ellenére is borzasztóan csapadékhiányos a föld. Olyan jó áztató, többnapos esők kellenének és télen sok, de majd lassan elolvadó hó.

Csillagos írta...

De jó látni a kis fákat beültetve:)

kovtama írta...

De jó, hogy írtál, olyan ritkán van ilyen.:( Mi is folyamatosan fákat ültetünk, 9 év alatt az örököltek mellé már 34 db fát sikerült, bőven teremnek már két éve és éppen ma fogunk még 10-et. :) Fát ültetni jó!!

Turák Kinga írta...

nálunk is lett két új jövevény, a kimúlt cseresznyék helyett jöttek... gombák is akadnak, anyu sztem, ha bátrabb lenne, akkor már leszedte volna és el is készítette volna. Tesóm, csak annyit mondott a feleségének: na ilyet szerezzél piacon. :) Régi emlékek jöttek elő neki is. :)

porta írta...

Kovtama! Nektek már jó nagy gyümölcsösötök van! Mit kezdtek azzal a sok gyümölccsel?
Kinga! Gyanítom, hogy ez a gomba nem tartozik az ehetők közé.

Unknown írta...

Aranyosak a fáid. Meg látod érdemes volt annyit dolgozni vele. De karót azt tegyél mellé 1-2 évig legalább.
A szél miatt.
További jó munkát!
GGy.

porta írta...

Na igen, a karók. Már megvan az is, csak ugye az időtényező nem engedte, hogy a fák mellé kerüljenek. A legfontosabb az volt, hogy a fácskák kerüljenek a helyükre.