2012. január 2., hétfő

Számvetés

Az év fordulója hagyományosan alkalmas időpontja a számvetésnek: honnan hová jutottunk? Vagy egyszerűen csak mi minden történt velünk. Ha szépítve akarnám körülírni éves állapotunkat, akkor valami ilyesmi kerülne ide: Az amúgy is szűkülő források más irányú felhasználása miatt a Porta fejlesztési előirányzatainak realizálása elmaradt az előzetes várakozásoktól. Magyarán: amink volt azt másra költöttük.
De ez nem baj, mert közben megtapasztaltuk, hogy milyen az, ha csak egyszerűen jelen vagyunk a portán, használjuk úgy, ahogyan egy vidéki portát használni kell.
Szerintem egy parasztház kertje elég nagy ahhoz, hogy a család zöldségszükséglete ott megteremjem. Tavaly kibővítettük a zöldséges területét, bár az újonnan felszántott részbe egyelőre csak napraforgót és kukoricát ültettünk. Próbálkoztunk olyan növényekkel is, melyeket eddig nem termesztettünk. Nagyon bevált a póréhagyma, melynek utolsó példányai még télen is fogyaszthatók. Lassan kitapasztaljuk, hogy mit szeret a föld, melyik növény érzi ott jól magát.
Kerítettünk időt arra is, hogy kiránduljunk a környéken. Leginkább a biciklit szeretem ehhez használni, mert sebessége nem túl nagy a nézelődéshez, mégis elég nagy utat meg lehet vele tenni. Ha valami megtetszik, könnyű megállni, akár egy keskeny ösvényen is el lehet menni.
És jutott időnk arra is, hogy részt vegyünk a falu rendezvényein, melyek mindig nagyon hangulatosak és olykor igen színvonalasak. Egy-egy ilyen alkalom lehetőséget ad új ismeretségek kötésére, a régebbiek ápolására. Vannak már jó páran, kiket a Porta révén ismertünk meg, és igen csak szívünkbe zártuk őket.
Hát ilyen év volt a tavalyi. Nem anyagiakban gazdag, de tartalmas, és ezért szép.

4 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Igazából ez az egy jó a válságban: az emberek nem vásárolnak annyit, talán több idejük jut egymásra. Vagy naiv vagyok, nem így van? (Persze általánosságban beszélek most.) De látod, Nálatok is igaz lett, hogy minden rosszban van valami jó. És majd csak egyszer elkezdünk kilábalni (örök optimista vagyok).
BÚÉK!

Holdgyöngy írta...

A mi évünk is atapasztalásról szólt és a gyökeret eresztésről, a jövőt meglátjuk, de már van mire tervezni. BUÉK nektek!

Gandalf írta...

Sok olyan változtatást lehet megvalósítani amik annak ellenére látványosak, hogy tényleg minimális költségvetésből valósulnak meg. Esetleg 0 Ft-ból. Persze sajátkezűleg... és persze találékonynak sem árt lenni néha.
Ti majd lakni szeretnétek eme Portán?

porta írta...

Ez "csak" nyaralóként szolgál, a felújítását is ennek megfelelően képzeljük.