2011. augusztus 21., vasárnap

A nagy bodza projekt

A bodzát amolyan megtűrt gyomnövénynek tartjuk, amelynek tavasszal még leszedjük a virágját, de aztán talán ne is lenne. A kert tisztítása közben is számtalan bokrot vágtunk ki, amelyek csak úgy odanőttek. Tavaly volt az első év, amikor már a fekete fürtöket is leszedtük. Akkor a két kis vödörnyi bogyóból végül is lekvár készült. Azóta furdal a kíváncsiság, vajon milyen lenne pálinkának.
A tavaly szedett mennyiség persze cefrének kevés lenne, ezért idén a begyűjtési területet kiterjesztettük a porta környékére is. Nehéz dolgunk nem volt, mert ez a növény megtalálható úton-útfélen, és nekünk sem kellett túl messzire menni ahhoz, hogy végül sok vödörrel begyűjtsünk belőle. A szüret olyan jól sikerült, hogy a kis hordó cefre mellett még egy nagy lábasnyi lekvárra való is összegyűlt. Így a tavalyi lekvár vagy pálinka kérdésre az idei válaszunk: lekvár és pálinka.

5 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon finom a szörp is belőle, ördemes kipróbálni, ha már így belejöttetek a gyűjtögetésbe :o)

porta írta...

Készült belőle szörp is, és tényleg nagyon finom. :-)

Csilla böködéje írta...

A lekvárral kapcsolatban esetleg tudnál részletekkel szolgálni? Még soha nem készítette, csak a virágjából szörpöt. Rengeteg van felénk is. Kicsit félek is , mert azt olvastam, ha rosszkor szedi az ember gyomorpanaszokat okozhat. Megköszönném, ha megosztanád a tapasztalataidat.

porta írta...

A neten található irodalom szerint bodzabogyó gazdag vitamintartalma miatt általános immunműködést serkentő és ellenálló képességet fokozó hatású. Gondolom a lekvárban a főzés miatt már kevesebb vitamin van, de biztosan jót tesz a szervezetnek. A gyomorpanaszokról nem olvastam. Tavaly önmagában készítettük a lekvárt, az nagyon erőteljes ízű lett, csak kis mennyiségben lehetett fogyasztani. Idén ribizlivel kevertük fele-fele arányban, és így finom. Van aki szilvával főzi, bizonyára az is jó.

margoo írta...

A nyers bodzabogyó fogyasztása okozhat hasmenést (bár én minden szedésnél eszek belőle :)), illetve ha túl sok zöld, éretlen bogyó kerülne a lekvárba, szörpbe. Azt pedig úgysem szedjük...
Hm...ezen a nyáron nálam is a bodza volt a sztár. Szörp, lekvár, pálinka :))