2011. március 17., csütörtök

Favágás, kertészkedés, meg hasonlók

Ha teljesen hű szeretnék maradni az események időrendjéhez, akkor azt kell mondanom, hogy az elmúlt hétvége hozzávetőleg három hete kezdődött. Persze ilyen hosszú hétvége még a portán sem képzelhető el, bár igyekszünk az ott töltött időt minél jobban nyújtani.
Szóval aktuálissá vált még egy diófa kivágása, mert nagyon dőlt a szomszéd ház fölé, és inkább a saját ház javítgatására fordítanánk az erőnket, semmint egy kidőlő fa által beszakított tető rendbehozatalára. A tél vége alkalmas egy favágási akcióra, mert még nincsen lombkorona, nincsen sár, de már olyan hideg sincs, amely lényegesen nehezítené a munkát. Egy szó, mint száz, kb. három hete megtörtént a diófa kivágása, a törzs elcipelése, de az ágak a tetthelyen maradtak. A mostani hosszú hétvége pedig igencsak alkalmas volt arra, hogy a gallyak aprítását befejezzük.

A kivágott fa jobb oldalt, a házikó mögött volt
A jó idő persze a favágáson túl is a kertbe csábított minket. A kerti zuhany új helye már múltkor elkészült, most pedig maga a bódé is átkerült az új alapra. Használatba venni sajnos még nem tudtuk, mert a vízcsöveket is utána kell húzni, pedig a napocska mindent megtett azért, hogy akár még meleg víz is lehessen.
Zuhanykabin új helyen
Elrendeztük viszont a kabin környékét. Régen ez volt a szemétdomb helye, és bár a szemét nagyját korábban már összeszedtük, még mindig vödörszám került elő a földből üveg, műanyag flakon, vasdarab és hasonló oda nem való dolog. Úgy tervezzük, hogy ezt a területet is felszántjuk, utána pedig a kerítés mellé mogyoró bokrokat ültetünk.
Mivel ez a hétvége nem csak egyszerűen hétvége, hanem ünnep is volt, természetesen elmentünk a falu ünnepi rendezvényére. Mert az ünnep csak akkor válik ünneppé, ha azzá tesszük. És ez a nap Aprófalván valóban ünnep volt.

3 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Érdekes, nálunk a szemétdomb azt jelenti, hogy oda dobjuk a komposztálható hulladékot és amikor szükség van komposztra, az aljából lapátolunk ki. Amin ha úgy adódik, kapirgálhat Kukori. Eszembe se jutott, hogy valakinél azt jelentheti, hogy műanyagot, vasat dobjon oda.

Magdaléha írta...

Kedves POrta!
Nagyon szépen alakultok, mindig örömmel látom, ha van új bejegyzésed! Az idei sok téli csapadék nem okozott károkat?

Sajnos a mi telkünkön is a szemétdomb tele volt mindenféle soha el nem korhadó szeméttel. Most pedig azzal küzdünk, hogy a megvásárolt hátsó kertben a tereprendezés során előkerülő üvegeket, vasakat szedjük össze. Én nem tudom, hogy ez mitől van, hogy a földből kerülnek elő a törött üvegek /emlékeztek még a karika mintás szobis üvegekre?/, gyógyszeres dobozok, üvegek, sőt a hétvégén egy tökéletes fejsze-fejet találtam!
Komposztja pedig egyik szomszédunknak sincs, pedig tősgyökeres falusiak...
üdv: Magda

porta írta...

Minyon! A portának sajnos még nincs igazi komposztálója. A növényi hulladékot eddig egy nagy gödör feltöltésére használtuk. Ez most már megtelt, tehát lassan ideje lenne igazi komposztálót készíteni.
Magdaléha! Az esővíz szerencsére el tud folyni a háztól. Ennek további segítése az idei tervek között van. A földből előkerült leletekből meg talán kiállítást lehetne készíteni.