2012. augusztus 15., szerda

Nyitott porták

Az Őrség kedvenc vidékeink közé tartozik, idén is eltöltöttünk ott egy hetet. A kirándulásaink során megnéztük a kapornaki tájházat, ahol a vidékre jellemző lakberendezési tárgyakat, munkaeszközöket mutatnak be.

Öreg ajtó (Kapornak)

Ablak (Kapornak)
Tányértartó (Kapornak)
Meglátogattuk Lendván a várat, ahol többféle érdekes kiállítás volt. A tetőtérben mai művészek alkotótáborban készült műveit lehetett megnézni. Lehet, hogy szégyen, de nekem a régi ácsok műve jobban tetszett.
Gerenda faragása a lendvai vár tetőszerkezetében
Nyaralásunk idejére esett a Hétrétország fesztivál, amelynek érdekes színt adtak a "Nyitott porták". (Már az elnevezés is a szívembe lopta magát. :) Ennek keretében falusi portákra, kézművesek műhelyébe, művészek műtermeibe lehetett bepillantani, körülnézni, apró fogásokat ellesni, egy jóízűt beszélgetni. Így jutottunk el egy méhészetbe, egy madárbarát kertbe vagy egy fotóművész (akinek kiállítását is megnézhettük) házába. Meglátogattunk tökmagolaj-verőt, biofarmot, és megnéztünk hagyományos pálinkafőzőt is, ahol azonban kóstolási lehetőség sajnos nem volt.
Itt tisztázzák a pálinkát (Viszák)
... és a főzés eredménye
És ilyen nyitott porta volt Annamariék portája is, ahol az állatok simogatása mellett még a finom kecskesajtokból és a friss házikenyérből is kaptunk ízelítőt. Öröm volt látni annak a sok munkának eredményét, amivel az üresen álló parasztházból maguknak otthont, a kertből pedig szép kis gazdaságot teremtettek. Annamariéknál nem csak a porta volt nyitott, hanem maguk a gazdák is. Külön köszönet azért, hogy mindezt a hivatalos "vizit időn" kívül tették lehetővé számunkra.

4 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Már megvolt a Hétrét fesztivál? Látod, idén nem is figyeltem. Lendva tényleg szép hely. Annamariék úgy látszik nagyon útba esnek! Jók is az ilyen ismeretségek.

porta írta...

A 7rét fesztivál egészen 7végéig tart. (Ez itt a reklám helye.) Kercaszomor pedig szinte az Őrség közepe, főleg, ha a szlovéniai részeket is hozzávesszük.

Annamarie írta...

Kedves porta! :-)

Férjemmel mindketten nagyon örültünk, hogy meglátogattatok Bennünket, és reméljük, ha újból errefelé jártok, akkor is útba ejtetek bennünket. Büszle lehetsz a Családodra, nagyon értelmes, kedves gyerekek, (illetve már egyik-másik fiatal felnőtt) és a feleséged is tünemény. Öröm volt Benneteket így együttlátni. Üdvöletünket küldjük nekik.

Holdgyöngy írta...

Kedves Porta, köszönöm a filmajánlást, napokig néztem, ahogy időm engedte. Addig is barátnőmmel lehettem lélekben.