2011. július 4., hétfő

Ablaktervek

Előzőleg futólag írtam már az ablakról, amely manapság már kevésbé nevezhető nyílászárónak, merthogy nem zár. Az ablak körüli vakolat leszedésével a maga pöre valóságában tárulkozott elénk a múlt. Az egyébként vályog falban az ablak mellett két téglapillér épült. A fal és a téglapillér találkozásánál még a régi festés is jól látszik. Az ablak alatt, a középső rész az eredeti falazatnak megfelelő vályog, amiből arra következtetünk, hogy eredetileg két ablak volt. Alátámasztja ezt az ablak fölötti két boltív nyoma is, melyek a téglapilléreket is áthidalják. A két ablak vélhetően egy-egy önálló ablakfülkében volt, legalábbis az ablak alatti tégla falazás erre utal.

A környéken több, a miénkhez hasonló háznak két ablak van, és valószínűleg a miénk is ilyen volt.
A terv az, hogy ha már hozzányúlunk az ablakhoz, akkor az eredeti állapotnak megfelelő nyílászárót építsünk be, azaz két ablak legyen. Az ablak széthúzása az ablakfelület méretét nem változtatná meg, tehát ugyanannyi fény jut be, mint a mostani állapotban.
A homlokzat valahogy így nézne ki:

1 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

A két ablakkal jobban mutat. Én is gondolkodtam azon, hogy a mienkén miért van egy ablak? Igaz ízlésesen megcsinálták a házhoz illően. Valószínű, már a néni kicserélhette az akkor divatos egy ablakra, s ehhez már nem akartak hozzányúlni.