2010. szeptember 5., vasárnap

El a vizekkel!

A tavalyi nyár nagy projektje a tető átcserepezése és azt követően az új eresz feltétele volt. Ezzel a felülről jövő vizektől sikerült mentesíteni a házat. A tetőt azóta is folyamatosan ellenőrizzük, és egy megroppant cseréplécen kívül javítani való nem akadt rajta. A tetőről lejövő víz azonban nem tud elfolyni a háztól, hanem a ház előtt szivárog be a talajba. A talajból pedig a falba. A sok eső pedig sok vizet eredményez, aminek következménye, hogy hiába szellőztettünk sokat a nyáron, a szoba fala mégis nedves, mégpedig ott, ahol a tetőről lejövő víz elszikkad. Ebből kifolyólag erős összefüggést sejtek a ház előtt maradó vizek és fal nedvesedése között. Tehát a vizet el kell vezetni a ház elől. Kutakodva az interneten, találtam is megfelelő betonelemeket, amiből kialakítható egy szép folyóka, ami a későbbi bejárati burkolat víztelenítő része is lehetne majd. Szép hosszútávú tervek!
Az azonnali megoldás azonban ennél sokkal egyszerűbb. A régi ereszből raktunk le egy folyókát, ami már most képes eltéríteni a vizeket. És mivel esett a hétvégén is, hát rögvest használatba vettük és kipróbáltuk az új vízelvezető rendszerünket.

3 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Az a baj, hogy rengeteg a víz idén a talajban és folyamatosan kapja az utánpótlást. Kisfaluban minden ház vizesedik, penészedik belül. Még a mi házunk is, ahol ezt mi nagyon jól megoldottuk )majd egyszer csak megírom a házas blogban), olyan dohszagú, nem győztük nyáron szellőztetni az ágyakat, bútorokat. Most meg már nem is tudunk szellőztetni...

Annamarie írta...

Mi úgy oldottuk meg ezt az esővíz kérdést, hogy a függőleges csatornák végére húztunk egy hosszú műanyagcsövet, amely jól elvezeti a háztól a csapadékot. Sajnos nálunk is a faluban, még az új építésű házak is sok helyütt derékmagasságig fel vannak ázva, ráadásul az újraszigeteltek is áznak... pedig rengeteg ház drénezve is van. Mi is nagyon odafigyelünk erre a kérdésre, mert a mi házunk sem teljesen tökéletes. Csak nálunk is a kevés pénzből nem lehet mindenre tökéletes megoldást találni.

Magdaléha írta...

Mi szintén egy toldalékkal oldottuk meg a víz elvezetését a háztól, de nálunk le is a terep, tehát elfolyik.
Viszont idén nyáron olyan sok csapadék volt, hogy a vízóra-aknában sosem szikkadt meg az aljzat, és a használaton kívüli /feltöltés alatt álló/ szennyvízaknában méter magasan feljött a talajvíz. Nálunk ezzel van sok probléma a faluban, a magas talajvízzel. Hogy ezt hogy lehet megoldani?