2009. április 26., vasárnap

Kertészkedés

Elérkezett az első fűnyírás napja. A ház előtti részen már tíz-tizenöt centisre nőtt a fű, amit ideje volt levágni. A lenyírt füvet pedig mulcsként alkalmazzuk a zöldségesben. Eddig zöldborsó, dughagyma és kétféle krumpli került a földbe. Most a zöldborsó közé kukoricát, az ágyás szélére pedig egy sor uborkát ültettünk. A mulcsolás előtt persze ki kellett gazolni az ágyásokat, de ez a puha földnek köszönhetően szerencsére egyszerű feladat volt. A mulcsréteg nem engedi (vagy legalábbis megnehezíti) a gazok növekedését, visszatartja a talajban a nedvességet és megakadályozza, hogy az eső vagy locsolás betömörítse a talajt.
Az első adag borsó már szépen növekszik, és a hagymák is kibújtak a földből. A krumpli is szépen megindult, itt-ott már apró levelecskét jelzik a sorokat.
A házban az elmúlt időszakban - a hőmérő szerint - 15,5 és 16,5 fok közötti hőmérséklet volt, a páratartalom 60% körüli. A falak nedvesedése látszólag csökkent, de még nem szárazak. Az ablakokat egész nap nyitva tartottuk, de a hőmérséklet lényegesen nem emelkedett, 18 fok volt, amikor bezártuk a házat. A légkollektoroknak most már csak az alsó negyedét süti a nap, de azért rendszeresen bekapcsoltak, és fújták be a langyos (30 fok körüli hőmérsékletű) levegőt.

4 megjegyzés:

Csillagos írta...

Milyen gyönyörű naplód van! Köszi, hogy meglátogattál, remélem, tetszett a "parókiánk". Én is angyon szeretem a vidéki életet, stílust... Szia!

porta írta...

Köszönöm a látogatást.

Csillagos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
porta írta...

A bejegyzést nem azért távolítottam el, mintha nem lett volna kedvemre való. Sőt!
A blog célja azonban a porta új életre keltésével kapcsolatos tevékenységünk bemutatása, amibe minden beletartozik, a szerkezeti felújítástól kezdve a kert birtokba vételén át az igényeinkhez igazodó átalakításokig. Ezek nem kötődnek a porta helyéhez, és nem is célom, hogy ez beazonosítható legyen. Ezért a bejegyzések írása közben is erőt veszek magamon, és a falura, a szomszédokra, vagy tágabb környezetre vonatkozó megfigyeléseimet nem teszem közzé. (Pedig az is milyen érdekes lenne!)
Ez ügyben kérem látogatóim megértését.