2008. október 25., szombat

Falazás

Készül az istállófal pótlása. Legelébb a kőalap megerősítése készült el 30 cm-es betonréteg formájában. Ez kellően sík felület adott a későbbi falazáshoz. A betonra egy réteg vastaglemez szigetelés is került, aminek jelenleg nincs jelentősége, de később még jól jöhet.A fal vályogból épült, de az alsó 9 sor égetett tégla. Ez jobban bírja majd az esetleges csapadékot és felverődő vizet. Itt nem látszik, de az új fal valamivel keskenyebb lesz, mint az eredeti. Ennek a munkával való takarékosság mellett az is oka, hogy a kibontott anyag valahogy mindig kevesebb, mint amennyi a visszaépítéshez kell.
A fal felső 3 sorát ismét égetett téglából rakták a kőművesek, és erre került a sárgerenda. Ez a fácska 25x30-as keresztmetszetű. Mivel a gerenda keskenyebb, mint a fal, és annak külső síkjában fekszik, az egyenletes teherelosztás érdekében kellett az égetett téglákat alárakni. Így a vályog már teljes szélességében tudja átvenni a terhelést.
A tetőtérben már csak egy futósornyi téglafal épül, amely a sárgerendán áll. A kellő stabilitás érdekében a tűzfal három pillérrel lesz megerősítve. A két szélső pillér a szarufákat támasztó gerendát fogja tartani. A régi tűzfal két vassal volt megfogatva. Az új falnál ezt is visszaépítjük, így teljesen az eredetinek megfelelő szerkezet alakul ki.
A korábbitól eltérő megoldás a fal belső oldalára helyezett födémgerenda. Az istállóban a födémdeszkák vége ezelőtt a falra támaszkodott, az új gerendával most már független egymástól a két szerkezet, ami az esetleges későbbi munkálatokat egyszerűsítheti.
A falazás után a vályogfalra mészhabarcs vakolat fog kerülni. A tető felőli oldalon a bádogozást majd a tető felújításával együtt tervezzük véglegesen megoldani, addig pedig csak ideiglenes vízelvezetés kerül ide.

Nincsenek megjegyzések: