2008. augusztus 25., hétfő

Magtár bontása

A portának két olyan építménye van, melyek állapota - a karbantartás hiányossága miatt - életveszélyes. Az egyik az istálló melletti toldalék, a másik a kert végében lévő magtár.
A magtár egy kőalapra épült vályogfalú, cserépfedésű épület. A falak alulról nincsenek szigetelve. Az egyik oldalfalat már korábban téglával pótolták, a másik fal fele pedig kidőlt. A téglafal egysor kisméretű téglából rakott, kézzel megmozgatható. Az épületnek födéme nincs. A tető több helyen ázott, a nyugati oldalon már kezdett beszakadni. A gerendák többsége elkorhadt.
Az épület eredeti funkciójában való megtartásához is vissza kellene építeni a falakat, és szinte a teljes tetőszerkezetet lecserélni. Mivel gazdálkodást, állattartást az elkövetkező években nem tervezünk, az épület felújítása nem lenne "költséghatékony".
A kert kitisztításával már elegendő hely van a munkához a magtár körül. Először a cserepeket szedtük le a tetőről, ügyelve arra, hogy a törött és korhadt lécek se szakadjanak le munka közben. Az épület két hosszabbik oldaláról felváltva szedtük a cserepeket, hogy a tető két oldala közötti egyensúly megmaradjon.
A következő lépésben a cserepektől megfosztott tetőszerkezetről a cserépléceket kellett volna eltávolítani, a korhadt gerendákra nem volt tanácsos felmászni. Így legelőbb a korhadt részeket bontottuk vissza, majd egyenként a még viszonylag ép gerendákat. A leeső gerendákat az épület belsejébe zuttyantottuk le. Végül a még használható faanyagot (sajnos kevesebb lett, mint előzetesen gondoltam) félre tettük, a maradékot pedig felvágtuk tüzelőnek.

Nincsenek megjegyzések: