2008. február 17., vasárnap

Naplopás

Egészen pontosan a Nap energiájának begyűjtése lehetne a cím, de az nem elég bulváros.

A hétvégére összeállt a légkollektoros szellőző rendszer. A fő elemei a légkollektor, amelyik begyűjti a napsugarakat, és a napelem, amelyik meg működteti a meleg levegőt kifújó ventilátort. Ki lett próbálva, és működik. Már csak fel kell szerelni a végleges helyére.
A képen maga a légkollektor látható. Ez egy alumínium keretbe foglalt abszorberből és az azt lefedő polikarbonát lapból áll. Ami nem látszik, az a hátlapba épített ventilátor. A friss levegő alul megy bele a dobozba (ezért áll most téglákon). A belső fekete lap - miután jól felmelegedett a napon - melegíti fel a hideg levegőt. A doboz tetejébe egy termosztát is került, amely kapcsolja a ventilátort. A ventilátor pedig nyomja befelé a házba a meleg levegőt. A próbához egyelőre a hálózati feszültséget használtuk, de a napelemről is ugyanolyan jól működik.
A légkollektor kinézett helye a tornác második és harmadik oszlopa közötti fal. Megfigyelésem szerint a tető árnyéka a téli időben pontosan a nyílászárók tetejénél van, ezért a légkollektor is ezekkel lesz egymagasságban. A napelemet pedig a tetőre tesszük, a légkollektor fölé.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdeklődni szeretnék mennyire jött be a Légkollektor?

porta írta...

A légkollektort februárban szereltük fel. A házban nem laknak, így a télen fűtve sem volt, a falak teljesen áthűltek. A szoba, a működő légkollektor mellett sem lett melegebb, de érezhetően frissebb a levegő, mint a másik szobában.
Most készül a következő kollektor, hogy télen már mindkét szoba szelllőztetése megoldott legyen. Hogy a ház temperálásában mennyit segít majd a légkollektor, azt télen kitapasztaljuk.

Névtelen írta...

érdeklődni szeretnék hogy mivel festették be az abszorbert

porta írta...

Ezen a honlapon minden fenn van: http://solkote.eu/
Drágább, mint a hagyományos festék, de szerintem megéri.

Névtelen írta...

érdeklődni szeretnék az abszorbert aluminium zártszelvényből ellehet-e készíteni milyen vastagságú legyen. az üveg illetve az abszorber között mekkora légrés szükséges válaszát előreis köszönöm

porta írta...

A vett légkollektorban az abszorber egy alumínium lap, és a rá erősített trapézlemez. Igazából nem tudom, hogy zártszelvényből meg lehet-e csinálni. A lényeg, hogy legyen ami magába szívja a hőt és körülötte tudjon áramolni a levegő, hogy elvigye a hőt. Szerintem a légkollektor egy egyszerű szerkezet, és a lehető legegyszerűbben kell megcsinálni.
A most készülő légkollektor kerete 9 cm-es deszka. Ezt a vastagságot 3 részre osztottam, mert az abszorber elé egy fém szúnyoghálót is felraktam.
Javaslom a napkollektoros vagy sörkollektoros fórumot, mert ott bőséges tapasztalat alapján tudnak válaszolni.

Névtelen írta...

Érdeklődni szeretnék 2nm légkollektorhoz mekkora fordulatszámú ventilátor szükséges(és milyen venti cső,radiális stb válaszát köszönöm

porta írta...

A most készült légkollektorba 100 m3/óra teljesítményű ventilátort építettünk be. Ez egyébként egy számítógéphez való ventilátor. Az átmérője 120 mm, amire 125 mm-es csonkot szereltünk. (Ilyen méretben lehet kapni.)
Egyébként a blogban látható légkollektort eladom, mert a fából készült jobban illik a házhoz, és több ilyet akarunk feltenni. Az újról pedig hamarosan lesz kép és bővebb info.