2007. november 16., péntek

A legsürgetőbb hibák javítása

A tél közeledtével a legfontosabb feladat a felülről jövő vizek távoltartása és elvezetése. A munkát a tetővel kezdtük. Először a törött, lyukas cserepeket cseréltük ki, és pótoltuk a hiányzókat. Most pedig az utca felőli résznél pótoltuk a "kúpcserép" alatti hiányzó vágott cserepeket. A kúpcserép megnevezés nem fedi pontosan a valóságot, mert ez tulajdonképpen bádogból készült, de természetesen ugyanazt a funkciót tölti be, mintha kerámia lenne. A háznál tartalék cserép nem volt (ami egyébként meglepő egy ilyen portán), ezért a ház melletti - egyébként bontásra ítélt - ól tetejét szállítottuk fel a padlásra. Ez a pótlásokra most elég lesz.
Emellett meggyalultam az utcai ablakot, mert nem lehetett becsukni. Ennek oka a fal megsüllyedése, amitől az ablaktok deformálódott. Valószínűleg az ablak feletti áthidalás is sérült (ha van egyáltalán). A deformáció olyan mértékű, hogy az ablakszárnyak már nem nyithatók-zárhatók. Most némi gyalulás árán megoldottam, hogy télre ne maradjon nyitva az ablak, de tavasszal mindenképpen cserélni kell, és ha szükséges, akkor az áthidalást is pótolni, javítani kell.
A másik feladat a további sürgős javítások felderítése. Most két ilyen munka látszik:
Aggasztó a ház végében, az istállóhoz épített toldalék állapota. Ennek födéme az istálló falára támaszkodik, és ez a fal kissé megroggyant. Itt a legsürgetőbb a födém és a fal kitámasztása, hogy télen ne omoljon le.
És ugyanitt az ereszcsatornát is ki kell cserélni egy szakaszon, mert az alja teljesen lyukas. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a toldalék egyik (nem teherhordó) fala már bedőlt. A munkát természetesen csak a szomszéd kertjéből lehet elvégezni, és azt is el kell fogadtatni a szomszéddal, hogy az esővíz hozzá folyik le. (Éppúgy, ahogy az ő háza tetejéről pedig az ő szomszédjához.) Hosszabb távon valami olyan megoldást kell találni, ami a háznak is és a szomszédnak is megfelel.

Nincsenek megjegyzések: