2007. november 10., szombat

Házfoglaló

Az előszerződés hitelesítésével - no meg az előleg kifizetésével - ma jogosultak lettünk bemenni a házba, és megkezdeni a ház és a legsürgetőbb munkák felmérését. Az ingatlanról készített gyorsleltár: a ház hagyományos elrendezésű, tornácos hosszúház. Az utca felőli tisztaszoba hajópadlós. A falait meglehetősen egyedi festés borítja (díszíti), ami máris megosztotta a családot az "ezt muszáj megtartani" és a "gyorsan meszeljük le" táborra.
A konyha metlachi burkolatos, nyomokban csempe is fellelhető a falon. Egy szekrény és egy füstcső nélküli sparhelt maradt benne. A harmadik helyiség szintén a konyhából nyílik. Ebben fehérre festett hajópadló van, a fal minden csicsa nélkül lefestve. Az előző lakó még itt hagyott egy, a hetvenes évek stílusában készült szekrényt, amelyiknek a fényezése teljesen jó. Ez arra utal, hogy legalábbis ez a szoba nem dohosodik.
A padlásfeljáró után egy konyha-kamra-szoba egységnek nevezhető rész van, de ezt soha nem használták erre a funkcióra. A szobában homok van, aminek a tetején nyomokban felfedezhető a leterített kátránypapír maradéka. A másik két helyiség mintha betonos lenne, de ezt a rengeteg szemét és kosz miatt nem lehetett egyszerű szemrevételezéssel megállapítani.
A ház végén egy istálló van, amit egy időben istállónak is használtak. Azután pedig egy raktárszerű helyiség, aminek az egyik fala kidőlt, és az istállóval közös fala is meglehetősen rossz állapotú.
A tetőszerkezet jól megépített, és látszólag egyben lévő. Néhány cserepet cserélni és pótolni kellett, és már most látszik, hogy ráfér egy átrakás is, ami egyben a cseréplécek cseréjét is jelentené. A kémények mellől hiányzik a bádog vagy habarcsos kikenés, ezt jó lenne még a tél előtt pótolni. Az ereszcsatorna is nagyjából rendben van, bár egy szakaszon már kirohadt az alja, azt cserélni kell. Továbbá sürgősen meg kell oldani a vízköpők vízének elvezetését a házfaltól.
A kertben, a házzal szemben van egy garázsnak mondott tároló, amelyiknek egyik sarka egy kemence. Mind az épület, mind a kemence elég rossz állapotú. Azt majd később döntjük el, hogy mi legyen vele. És van még egy téglából épült pince is, amelyik sajátos módon kilóg az út alá. Ez legalább hatvan éves, mert a tulaj szerint a falubeliek ebbe bújtak el, mikor a II. Világháborúban a front keresztül ment rajtuk.
A ház sorában, de a háztól messzebb még egy bedőlt oldalú terménytároló is fellelhető, komoly tetőszerkezettel és nagyon rossz állapotban.
A telken ásott kút is van, de ezt ki kell tisztítani, mert látnivaló, hogy évek óta nem használták. Mivel a faluban nincs vezetékes víz, egyelőre ez adja majd a ház vízellátását, tehát fontos a mielőbbi tisztítás, és egy szivattyú leküldése. Ugyancsak megoldandó feladat a budi-kérdés rendezése. Jelenleg egy ilyen célú helyiség van a ház végéhez tapasztva, de az állapota nemigen felel meg még a minimális elvárásoknak sem.


Nincsenek megjegyzések: