2016. április 10., vasárnap

Így készül a vendégfal

Épül a szobában a vendégfal. Ehhez még ősszel sikerült szép állapotú bontott téglát venni. A falat nem akarjuk vakolni, ezért a falazást is különös gondossággal kell végezni, mert minden egyenetlenség vagy más hiba látszani fog. Az alábbiakban azt mutatom be, hogy nálunk hogyan épül a fal.
A fal két végére egy-egy lécet rögzítettünk, ezek adják az irányt. A lécek közé pedig egy madzagot feszítünk, amellyel a sorok egyenessége biztosítható. A sor első tégláját kell gondosan elhelyezni, mert majd a többi is ehhez illeszkedik. Lényeg, hogy az első tégla teteje keresztben és hosszában is vízszintes legyen, hosszában illeszkedjen a vezetőzsinórhoz, alatta pedig 1 cm-es fuga maradjon. A fugák szélességének beállításához 1 cm széles fugázókanalat használunk. Ezzel könnyen és gyorsan ellenőrizhető a fuga megfelelősége.
A következő tégla alá annyi maltert teszünk, hogy rárakva a sornál egy kicsit magasabban legyen a tégla. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ilyen esetben használható-e javított mészhabarcs a falazáshoz, vagy a cementet teljesen hagyjuk el. A kőművesek szeretik a cementet, mert hamar meghúz, lehet haladni. Viszont mi heti egy alkalommal túlzottan nem tudunk "haladni", ezért ez nem igazán szempont. Amit most felfalaztunk, egész héten köthet. Azt pedig, hogy idővel a mészhabarcs is kemény lesz, már a vakolásnál kitapasztaltuk.
A téglát kalapáccsal igazítjuk a végleges helyére úgy, hogy a vezetőzsinórt ne nyomja meg. A kitüremkedő maltert a kőműves kanállal lehet lehúzni.
Érdemes minden tégla helyzetét vízszintezővel ellenőrizni. Mi különböző méretű vízszintezőket használunk, attól függően, hogy éppen hol tart a sor.
Amikor egy kicsit már megszikkadt a malter, akkor a felesleget egy spaklival el lehet távolítani. Végül gyökérkefével lehet a falat a maltertől megszabadítani.

Nincsenek megjegyzések: