2015. december 1., kedd

Elindult a szobafelújítás

A ház egyik szobáját már lakhatóvá tettük. Most a másik szoba van soron. Ezt hagyományosan tisztaszobának nevezzük, bár már nagyon régóta nem szolgál rá a nevére. Az utóbbi időben inkább volt raktár, semmint szoba. Itt is a nedvesedés okozta a legtöbb gondot, ezért a fal alsó részén leszedtük a festést és a tapasztást (mert itt a festék alatt a fal tapasztva volt). Nagyon nem volt nehéz, szinte magától jött. Ezt követően felszedtük a padlót is, ami egyébként szép széles deszkákból állt, de nagyon felpúposodott. Felszedés után derült ki, hogy helyenként korhad is. A padló alatt vaskos párnafákat és homokos földet találtunk.
Padló nélküli szoba.
A falon egy elépített ablak (ajtó?) helye látszik.
Kiszedtük a párnafákat, és 40-50 cm mélyen a földet is.
Most szárad az altalaj, amit leginkább az ablakra lecsapódó pára mennyiségével tudunk nyomon követni. Először szinte folyt a víz az ablakon, mostanában meg éppen hogy bepárásodik. Azaz, lényegesen szárazabb a szoba.
Itt erőteljesebb átalakítást tervezünk, mint a másik szobában. Például az egyik fal elé egy vendégfalat építünk. Ennek az alapja is elkészült már. Az alap szintjét úgy állítottuk be, hogy az új párnafák majd ráülhessenek.
A korábbi padló zsaluvá lényegült át
 

4 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

És mi garantálja, hogy ezután nem fog vizesedni? Értem, hogy kiszáradt, de miért volt ennyire vizes és ezután miért nem lesz az? Bocs a kötekedésért, de szerintem erre most kell gondolni.

porta írta...

Nem kötekedés, mert igazad van. Ez a ház nincs alászigetelve (mert 100+ éve még nem szigeteltek). Ehhez képest volt a falon jó cementes vakolat, meg párazáró festék. Meg a padló is valamiféle olajfestékkel volt lefestve. A másik szobát már úgy újítottuk fel, hogy a pára ki tudjon jönni, és eddig nem vizesedik a fal.

Márton Anikó írta...

Egy öreg volt istálló és tárolót alakítunk át szobákká, ezek téglaépületek. Mi is kibontottunk, kihordtunk 40 cm-t az aljzatból, most állunk a feltöltés előtt, hagyjuk száradni is, mivel agyagos, nedves itt a föld, talaj. Az a kérdésem, hogy milyen rétegrendeket alkalmaztak az aljzat feltöltésekor, és milyen szigetelő réteget alul a padlószintben, és esetleg körben a falaknál is? Mi legalulra a földre közvetlenül nagyobb méretű kavics réteget tervezünk, utána kisebb méretűt, majd szigetelés, stb. Kíváncsi vagyok másnál mi vált be. Köszönöm, ha megosztja, megosztod a tapasztalatot :)

porta írta...

Szia Anikó!
A szobában csak kavics és homok lesz a hajópadló alatt. Azon még agyalunk, hogy a kavics milyen frakcióból álljon, mert attól függően esetleg geotextil is kell a kavics és a homok közé. (Hogy a homok ne menjen le a kavics közé.) A falak nincsenek alászigetelve, ezért a padló alatt sem lesz. Így tud kijönni a talajpára, és nem gyűlik fel a víz a falban.