2013. szeptember 22., vasárnap

Belső munkák

A ház felújítás tervezésénél a sokféle szempont között a pénz a legkevesebb. Meg az idő. Ebből kiindulva az apró lépések taktikáját választottuk. Ahhoz, hogy kényelmesen lehessünk a házban, minimum feltételként a konyha és az egyik szoba festését határoztuk meg. Ez előtt azonban a villanyvezetékek részére a csöveket is betesszük a falba, hogy legalább amiatt ne kelljen újra dúlni a szobát. Másik fontos teendő a falak vizesedésének megakadályozása (csökkentése).
A kivésett falon jó megfigyelhetők a különböző rétegek. A tömésfal először egy vályog simítást kapott, amit később többször lemeszeltek. Valamikor később a meszelt falra húztak egy vékony réteg cementes vakolatot. Vélhetőleg így akarták simává tenni a falat.
A vízszigetelés hiányában a talajpára akadálytalanul jut be a falakba, de a cementes vakolat miatt meg is reked ott. Ennek megszüntetésére levertük a vakolat alsó részét, és a páraáteresztést biztosító mészhabarcs vakolattal újra vakoljuk.
A vakolat fennmaradását a falra szegezett rabicháló segíti. Ennek felszereléséhez speciális rögzítőt alkalmaztunk. Ez egy sörös kupakból és egy kellően hosszú szegből áll. (A rögzítő beszerzési ára jelentősen csökkenthető, ha jóban vagyunk a kocsmárossal.)
A kupakot a szeggel átütöttük, majd a falba verve megfogattuk vele a hálót. A falra csapott vakolat hálón átmegy, azt körülveszi, így a háló beépül a vakolatba, és azt erősíti.
A hétvégi szép időben a fal első vakolásával tudtunk végezni. Így biztos, hogy folytatása következik.

2 megjegyzés:

Gitta írta...

Nekünk kétszer kellett különböző időben leverni a vakolatot vályogig. A meszes alap nem vált be. Öt év múlva, két éve esős nyáron uyanolyan vizes lett. Újra levertük, és 1 méter magasan Vaporex- Goldot kevert a kőműves a vakolatba. Izgatottan vártuk az esőt...és bejött.! Ez kiereszeti párát, a felszívott víz is eltünik. A fal tökéletes azóta.Pedig igen durva volt. Azóta olvastam egy parasztház felújítással foglalkozó újságban, hogy ajánlják ezt a módszert. Nem újdonság egyébként. Megérte leverni, bár az idegbaj határán voltunk, hogy kétszer fizetünk. Másik kőművest hívtunk, ő ajánlotta ezt a "cuccot". Bocsánat az okvetetlenkedésért, de nekünk is annyi bajunk volt ezzel...

Névtelen írta...

Kedves Gitta! A Vaporexet cementes vakolathoz használtátok? Üdv: Rita