2009. december 20., vasárnap

Melegítő ital

A nyár melege érlelte, az üst melege tisztította. Zamatos lett és erős. Ünnep az ebéd elején, melengető a hideg téli estéken. Lefőtt az idei pálinka adagunk, amely részben a porta körtéjéből is készült.
Tavaly próbálkoztunk először a körtének a komposztálástól eltérő ilyenfajta felhasználásával. Az eredmény engem is meglepett. A saját termésből készült pálinka esetén pontosan tudom, hogy milyen gyümölcs került a hordóba. Ezek a fák mindenféle műtrágyától és vegyszertől mentesek, tehát a pálinka is bionak tekinthető. Az érett és egészséges gyümölcsök használata pedig a nem kívánt mellékízektől mentesítették a végső nedűt.
A kertben lévő körtefa finom és zamatos termésének nagy része - a szomszédoktól kapott gyümölccsel együtt - így a cefrés hordóban kötött ki. Ezt főzettük le a héten egy, a portához viszonylag közel lévő főződében. Az eredmény a víztiszta és erős gyümölcsital lett. Ebből néhány üvegnyi már a pincében pihen. Másik része pedig eperfa hordóba fog kerülni további érlelés végett. És persze az ünnepi étkezésekhez is jut belőle aperitifnek.

2 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Hmmmm!
Ezek szerint ez egy jó főzde. Kisfalu közelében kettő is van, de az egyik erősen feledhető, de a másik teljesen megbízható. Nagyon fontos, hogy tudd, hogy valóban a Te gyümölcsödet kaptad vissza.
Egészségetekre!

porta írta...

Itt az előre megadott időpontra szállított cefre egyből az üstbe került, és a főzés akár ott helyben is megvárható. Tehát tutira az a gyümölcs jön ki, amit mi vittünk.