2009. augusztus 5., szerda

Előkészületek

Nem meglepő módon az utóbbi napokban a tetőátrakás előkészítésével foglalatoskodtunk. A legidőigényesebb feladat a korábban betárolt majdnem 3000 cserép válogatása és mosása volt. Válogatásra azért volt szükség, mert a vett cserép ugyan egy tetőről származik, mégis többféle mintájú. Emellett még komoly készleteket tettünk félre az összedőlő tetőkről, amit most akarunk hasznosítani. A mosással pedig a mohától, zuzmótól, pókoktól, maltermaradványtól és mindenféle egyéb koszoktól szabadítottuk meg a cserepeket. Egyes cserepeken a kosz szinte becementálódott a horonyba és a másik cserép által fedett részekre. Másokon sötét fekete réteg keletkezett, ami vagy lejött a mosástól, vagy nem. Néha meglepő volt a cserép átváltozása: sötétszürke cserépből élén piros lett a mosás közben.
A mosást általában ketten, ritkán hárman végeztük. Egy mosta, a másik pedig hordta a cserepeket. Az alkalmanként besegítő harmadik (a legkisebb) meg leginkább a mosással keletkező pocsolyában tapicskolt nagy élvezettel.
Megbeszéltük az áccsal a szükséges faanyagot, amit megrendeltünk és a fuvart is megszerveztük. Ha minden jól megy, időben megérkezik. Beszereztük a tűzfal mellé kerülő falszegélyt, amiről kiderült, hogy túl magas (vagy a tűzfal túl alacsony), ezért néhány centivel meg kell kurtítani. És hátra van még a kémény javítása, amit szeretnénk az ácsmunkát megelőzően elvégezni, hogy közben már ne zavarjuk a mestereket, de utólag se kelljen a tetőt megbontani.
Folyamatban van a segédcsapat logisztikai szervezése is. A segéderőre akkor lesz szükség, amikor a régi cserép lejön a tetőről, meg amikor az "új" cserép felmegy a tetőre, meg közben, amikor lemossuk a leszedett cserepeket. Szóval folyamatosan a munkálatok alatt. Biztosítani kell számukra a szállást, az étkezést, ami a jelenlegi tábori körülmények között komoly feladat.

3 megjegyzés:

Annamarie írta...

De jó nektek, hogy van/lesz segéderőtök! Mi mindent ketten csinálunk a férjemmel, hát nem egyszerű feladat, de piszok jó érzés a már készen lévő munkálatokon végignézni!
Szerencsére nálunk a tetőhöz nem kellett hozzányúlni.

Messzenéző Minyon írta...

Húúú, rengeteg lelkierőt kívánok ehhez a nagy feladathoz! De mindenekelőtt esőmentes napokat, ez a legfontosabb!!

porta írta...

Annamarie! Hamar beláttuk, hogy a tető átrakása nagyobb feladat, semmint saját vállalkozásban meg tudnánk csinálni. Szerencsére van aki tud segédkezni a mesterek mellett, így talán jobban jövünk ki.
M.M.! Köszönöm a jókívánságot. Én is nagyon szurkolok, hogy az eső elkerüljön minket. Cserébe a munkák után dupla adag esőt is elfogadok.