2008. július 20., vasárnap

Kúttisztítás

Elcsépelt igazság, hogy a víz az élet alapvető eleme. Eddig minimálisra korlátozott vízigényünket ásványvizes palackokból, az utcai közkútról és az eresz alá tett kis hordóból elégítettük ki. A kert rendbetétele után tehát ideje a kutat is megtisztítani, használhatóvá tenni.
A kút tisztításához akácrönkökből egy ideiglenes állványt állítottunk a kút fölé, amire csigát akasztva tudtuk a vödröt felhúzni. A helybéli kúttisztító a kútfal kövein mászott le a mélybe, és egy erre a célra készített kanállal merte ki a bepotyogott szemetet és iszapot. Először két vödröt emeltünk ki, majd következtek a korábbi kútfedél deszkái, aztán kövek, téglák és kb. tíz vödörnyi iszap. Előkerült a kerítésoszlopok elveszett csúcsdíszei közül is az egyik.
A kúttisztító szerint most már szabad a kút forrása, és jön bele a víz. Még egy kiló sóval fertőtleníteni kell a kutat, és utána már használható lesz. A rossz hír az, hogy a fal kövei kezdenek kilazulni, ezért a következő tisztítást már nem vállalja. A javaslat egy új kút ásása. Ezt egyelőre azért még elhalasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: