2010. június 8., kedd

Jelentés a kertből

Mostanában kevés időt tudtunk a portán tölteni, és persze az időjárás sem csábított erre. A hétvégén viszont egy gyors szemlét tartottunk. Természetesen leginkább a kertben néztünk körül. A legszembetűnőbb a fű (vagy inkább gyep? növekedése volt. Komoly feladat várt a fűnyíróra, hogy legalább az asztalt kitehessük a szabadba.

A zöldségesben szerencsére nem volt ennyire törekvő a gaz, viszont az eső keményre döngölte az amúgy sem laza talajt. Egyébiránt a növények szépen növögetnek, pedig a hűvösebb idő nem feltétlenül kedvezett nekik. A borsó már kezd virítani, a korábban ültetett dughagyma pedig már szedhető. Nagyot nőtt a krumpli is, már ideje feltölteni. (Küldöm is majd Robit, töltögessen egy kicsit.) A paradicsom és paprika palánták túlélték a kiültetést, és biztos vagyok benne, hogy a mostani napsütéses időt már nagyon élvezik. Az uborkát ugyan megviselte a kiültetés, de mostanra azért már összeszedte magát. Került a zöldségesbe még kukorica, melyet erőteljesen meg kellett egyelni, közéje pedig tök, némelyiken már hatalmas bimbó is volt.
A ház elől lenyírt fű a zöldségesbe vándorolt, persze szigorúan csak a kapálás után. Így megtörtént az idény első mulcsolása.
A gyümölcsfák elég viharvert állapotban vannak. A körtét és a szilvát is megtépte a szél, és csak a szélárnyékos, védett oldalon maradt rajtuk gyümölcs.
Az előkertbe ültetett virágok (kardvirág, dália) nagyot nőttek mióta nem láttam őket. (Persze, jó régen láttam.) Legutóbb ültettünk két tő rózsát is ide, ezek közül az egyik már virított, csak sajnos a virágot elverte az eső. Kinyíltak a muskátlik is a tornácon, amitől már amolyan igazi falusi porta kinézete van a háznak.

2 megjegyzés:

soulleadertucsi írta...

Érdekes érzés a friss fűnyírás előtt és után végigtekinteni a portán...,amikor nagy a fű is csodás, ám amikor mi dolgozunk vele, és ápoljuk a mi rezgésünk vágya szerint olyan lesz az egész, mintha mi magunk festettük volna képnek egy vászonra...

A lenyírt füvet én is összegyűjtöm, általában egy helyen minden rothadóval, és komposztálódik...

a vihar okozta károkat a természet gyorsan kompenzálja..igazi túlélő..főleg ha hiszünk benne...

Házunk tája írta...

Az idei dughagymából már mi is szedtünk, ugye mennyivel jobban esik mint a bolti?
Az újhagyma érése már azt jelzi, hogy közel az idő amikor egyszer csak berobbanak a zöldségek és a gyümölcsök és aztán csak bírja az ember fogyasztani őket....