2009. június 12., péntek

A Porta titkai

Annamarie gurította felém a labdát, amikor felkért a "7 titok játék" folytatására. Ez a blog viszont nem rólam, hanem a Portáról szól, ezért most következzen a Porta hét "titka".

1. A kemence
Az udvaron (még) áll egy viharvert melléképület, amelyikben egy kemence is van. Az épület maga amolyan vidéki barkács stílusú, olyan anyagokból építve, ami éppen kéznél volt. A B30-asból épült fal már nem ér fel mindenhol a tetőig, és a tető is megrogyott itt-ott. A kemencét mindenképpen meg akarjuk tartani, bár erősen felújításra szorul.


2. Elődeink hagyatéka
A házkeresés időszakában több olyan házat is megnéztünk, melyet teljes berendezéssel adtak volna el. (Ezekből szó szerint kihaltak a lakók.) A Porta sajnos nem ilyen volt, nagyon kevés holmi maradt benne, mely a régi lakók emlékét őrzi. Ezek egyike (meg másika) a fával körbefogott két demizson. Ezen kívül találtunk még két szekéroldalt, amit létrának használtak. A padláson néhány üveg volt elszórva. És még egy ágy is volt a szobában, amelynek a legnagyobb hibája, hogy nem a mi méretünkre készült.

3. Konyha padló
A konyhát mettlachival burkolták. Amennyire tudom, ez a burkoló anyag az előző századforduló építészetében volt elterjedt, de még később, a 60-as, 70-es években is használták.
A préselt és csiszolt betonlapok sík felületet adtak, és viszonylag jól tisztán tarthatók. Szerintem illik a ház stílusához, szeretném is megtartani.


4. Az ablak
A hosszúház utca felőli oldalán most egy ablak van. A házat összehasonlítva a környéken lévő hasonló házakkal, arra jutottam, hogy valamikor itt két ablak lehetett. Az előző tulaj elmondása szerint a világháborúban a ház találatot kapott, és a jobb oldali sarok leomlott. Valószínüleg ekkor építették át a homlokzatot, a régi két kisebb ablak helyett egy "modern" nagyablakot beépítve.

5. Vasalatok
A nyílászárók egy része igen egyszerű, de praktikus és szép vasalattal készült. A képen a nyári konyha ajtaja látható, de ilyen az istálló ajtaja és a padlásfeljáró is.
A régi ólak elbontásából is több jó állapotú vasalat került elő, melyeket igyekszünk megőrizni, és felújítva felhasználni.


6. A papucs
Szerintem az ember akkor van otthon, ha a házba betérve a cipőt papucsra cserélheti.
A Porta sajnos még nincs olyan állapotban, hogy az kényelmes otthonnak lenne nevezhető, de a papucsnak - legalább időlegesen is - ott a helye. Hiszen a házat szeretjük, jól érezzük magunkat benne és körülötte. Jó ott lenni, és jó a munka után a koszos cipőt lerúgni.

7. A Porta helye
Ez az a titok, melyet feddjen továbbra is jótékony homály. A blogban a ház felújítását, a Porta új életre keltését kívánom leírni, amiben maga a Porta a lényeg. Lehetne bárhol, például Aprófalván is.

7 megjegyzés:

Annamarie írta...

Köszi Porta, hogy elfogadtad az invitálást és hogy írtál a Portátokról. Több megjegyzésed is ismerős volt a mi számunkta is, pld. a házban maradt régi dolgokról: nálunk is nagyon csekény mennyiségű "hagyaték" volt, néhány köcsög, hokedli, kamrapolc... Természetesen ezek nálunk, ma is megtalálhatóak a házban. Amit nem hagytunk meg, az a múlt századi konyhakő, ami nekünk nagyon nem tetszett... Végül is a házhoz illett, de kopott volt és randa. Mivel mi idővel oda szeretnénk költözni, így úgy gondoltuk, hogy legyen új kő mindenhol, ami tetszik és ami illik a ház többi berendezéséhez, stílusához.
Azt sajnálom, hogy nem gurítottad tovább a labdát...

Hanga írta...

Tetszenek a "titkaid", én még egy titokra kíváncsi lennék, a napelemes szellőztetőre /párátlanítóra/. Teljesen házi kivitelezés? És hogy működik?

Annamarie írta...

Tényleg!!!! A Hanga által említett "titokra" én is, vagyis inkább a férjem is kíváncsi!

porta írta...

A légkollektor nem titok, hiszen arról már többször írtam. A most fenn lévők fából készültek, teljes mértékben házilag.
Szerintem a bejegyzésekben és a hozzászólásokban mindent leírtam róla. Azt viszont nem gondolom, hogy részletes gyártási útmutatót kéne adnom. Az elve az interneten megtalálható. A saját gyártmányom pedig nem biztos, hogy a legjobb rendszer, és senkit sem akarok "becsapni" azzal, hogy ez a tuti megoldás.

szeterka írta...

Kedves Porta! Elnézést,hogy ide pofátlankodtam:) Mi is egy kis falusi házikót próbálunk pofozgatni ,azért az érdeklődés részemről.Sajnos a mi kislakunk nem rendelkezik ilyen jó adottságokkal,ugyanis egy állategészségi labor volt valaha.
Üdv!

porta írta...

Kedves Monik! Isten hozott.

Csillagos írta...

Ez a konyhakő nagyon szép szerintem! A 3-as ablak meg errefelé abszolút divat volt, mi is ilyeneket szedtünk ki anno a felújításnál, sajnos nagyon rossz állapotba voltak.
Sajnos, nálunk a papucs-téma nem működik, egy parókia mindig átjáróház (és ezért koszos is sokszor). De ennek így kell lennie:)))